Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu dłużej czujemy się syci po takiej porcji pasty. Jeśli makaron który wybierzemy z pewnych względów będzie z mąki oczyszczonej to starajmy się aby dodatki do niego były jak najbardziej wartościowe żywieniowo, czyli bogate w pełnowartościowe białko (mięso, ser) oraz witaminy i przeciwutleniacze (natka pietruszki, pesto, pomidory).

Składniki:

200 g makaronu farfalle,
50 g suszonych pomidorów,
200 g mięsa wieprzowego (schab, łopatka, szynka) lub drobiowego (pierś, polędwiczka),
3 łyżki pesto (tu znajdziesz przepis na domowe pesto).

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: farfalle, pesto, suszone pomidory.