Kuchnia włoska najprostsza na świecie, najłatwiejsza, najszybsza, najsmaczniejsza. Bo prawie każdy potrafi zrobić makaron, pastę, sos, czy krem z pomidorów. To prawda.

Kuchnia włoska oparta na starych, tradycyjnych przepisach, gdzie do sosu należy użyć szynki odkrojonej z odpowiedniego miejsca, blisko kości, tego najbardziej aromatycznego. Kuchnia trudna, czasochłonna, wymagająca użycia nie byle jakich składników i umiejętności. Również prawda.

Skala przeogromna do ogarnięcia dla tych, którzy z kuchnią mają niewiele wspólnego, z jednej strony, z drugiej do prawdziwego zatopienia się w przepisach trudnych, smakach złożonych i skomplikowanych dla tych, którzy w kuchni mogą i chcą spędzać kilka godzin dziennie.

Kuchnia włoska smakuje zarówno w dobrej jakości chlebie, podpieczonym na węglu drzewnym i skropionym dobrej jakości oliwą, jak i pod postacią mięs duszonych  i marynowanych kilkanaście godzin w winie i ziołach, kompletnie trudnych do przygotowania.

Może być zabawą, fraszką, gratką, kiedy zapraszamy do domu znajomych i robimy domową pizzę z najlepszych składników. To proste gotowanie zda egzamin, jeśli użyjemy dobrej jakości pulpy pomidorowej i świeżych składników. Dobra pizza nie może być śmieciowiskiem tego co zostało nam w lodówce. Musi pachnięć dobrej jakości szynką prosciutto, dobrym serem, bazylią, tuńczykiem, oliwkami. Wtedy staje się prawdziwym rajem dla podniebienia i naszych gości. Skorpiona kilkoma kroplami dobrej oliwy i posypana świeżo mielonym pieprzem sprawi, że miejskie, czasami bardzo złe pizzerie, będziemy przez jakiś czas omijać szerokim łukiem.

W końcu kuchnia bardziej czasochłonna, wymagająca przygotowania domowej pasty, przeciśnięcia tej pasty przez domową maszynkę do makaronu, żeby była cienka jak pergamin, delikatna. Takie ciasto potrzebuje jedynie zanurzenia we wrzątku na dosłownie dwie minuty. Rozpływa się w ustach i należy je podawać zaraz po ugotowaniu.