Dla osób, które siedzą w tym kulinarnym biznesie, gotują i regularnie pieką, Święta Wielkanocne są już za pasem. W moim mniemaniu warto już rozejrzeć się za sprawdzonymi przepisami, zapełniać spiżarnie półproduktami, a także delektować się przygotowaniami do Świąt w rodzinnym gronie.

Babka czekoladowa to druga pozycja babkowa w świątecznym menu – zaraz po tradycyjnej drożdżowej (jej też się tu spodziewajcie) zróbcie ją ze swoją ulubioną czekoladą, u nas była to deserowa z dużą ilością kakao. Ciasto jest wilgotne, puszyste i lekkie, a czekolada pysznie się rozpuszcza.

Składniki:

200 g mąki tortowej,
200 g masła lub margaryny,
150 g cukru pudru (niepełna szklanka),
4 płaskie łyżki kakao,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru z wanilią lub esencji waniliowej,
50 g czekolady.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: Wielkanoc, przygotowania, babka czekoladowa, przepis.