Od jakiegoś czasu polowałam w księgarni na tą książkę. Myślę, że większość z nas zna ze słyszenia Gordona Ramsaya. Ja od wielu lat jestem jego fanką i często oglądam programy telewizyjne , które prowadzi. Książka kucharska ” Niedzielne przysmaki” nakłania czytelników do co tygodniowej wspólnej biesiady, pokazując tajniki prostej i smacznej domowej kuchni w wydaniu ” na bogato” – trzydaniowo i z rozpiską jak zaplanować taką ucztę. Opatrzona jest wieloma praktycznymi poradami – przy większości przepisów co znacznie ułatwia pracę. Na pewno część przepisów wypróbuję i pokażę Wam jak mi się udały.

Postanowiłam przygotować dla Was smażoną wątróbkę drobiową z zieloną soczewicą. Przepis przypadł mi do gustu i postanowiłam , że będzie on pierwszym jaki zaserwuję z tej oto książki. Najciekawszym pomysłem jest tutaj podanie soczewicy z winegretem – ode mnie dostał on odrobinę cukru i łyżeczkę musztardy, wybacz Gordonie, ale taki lubię najbardziej, majstersztyk.

Składniki wg książki 4-6 osób:
500- 600 g wątróbek
sól morska, świeżo mielony pieprz
soczewica:
250 g zielonej soczewicy

Dalszy ciąg składników znajduje się na blogu.