Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na całym świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana była od setek lat. Sukcesywnie „wędrując” przez całą Azję (od Japoni, po Izrael) dotarła nareszcie do Polski. Głównym jej walorem są słodsze od cukru (sacharozy) o 300 razy liście, których spożycie nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi co sprawia, że mogą jej używać bez ograniczeń osoby borykające się z cukrzycą. Stąd też stewia nazywana jest często naturalnym słodzikiem.

Suszone liście stewii to również idealna alternatywa dla osób walczących z nadwagą, gdyż przy minimalnej zawartości kalorii dostarcza nam sporej ilości słodyczy, świetnie nadając się tym samym do słodzenia kawy i herbaty.

Świeże liście stewii, choć jeszcze niezbyt popularne w Polsce można dodawać do sałatek, natomiast suszone (dostępne w prawie każdej herbaciarni czy sklepie zielarskim) mogą służyć jako dodatek nie tylko do napojów gorących ale także do przetworów owocowych co czyni je nisko kalorycznymi.

Roślina ta swój intensywnie słodki smak zawdzięcza stewiozydom znajdującym się w jej liściach, stąd jej nazwa – Stewia. Stewia to bogactwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, mangan, cynk, kobalt, krzem, chrom, żelazo i selen) jak też witamin takich jak witamina C oraz szereg witamin z grupy B. składa się również z wartościowego białka roślinnego oraz substancji tłuszczowych.

Tagi: cukier, cukrzyk, cukrzyca, stewia.