Co by tu zjeść w lato? Jeśli w ogóle jeść, to chyba dopiero późnym popołudniem. Albo w klimatyzowanym pomieszczeniu… Proponujemy coś prostego i absolutnie bezmięsnego.

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów. Chcecie przekonać jak świeżych? Tuż przed wrzuceniem na patelnię wisiały jeszcze na krzaku w ogrodzie rodziców M. Właśnie dojrzewają tam masowo piękne pomidory – żółte, pomarańczowe i czerwone. Niektóre są tak nabrzmiałe, że zaczynają pękać na krzakach. Ich smak jest intensywny i uzależniający. Wyobraźcie sobie jak pachną tuż po zdjęciu z krzaka, zwłaszcza w tym miejscu, w którym wyrastają z gałązki…

Teraz możecie sobie wyobrazić jak smakuje makaron z sosem z najświeższych pomidorów pod słońcem. Wystarczy odrobina szalotki, czosnku, oliwy z oliwek, oregano i parmezanu – i możecie poczuć się jak we Włoszech.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
200 g spaghetti,
1 kg świeżych pomidorów,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku.

Dalszy ciąg składników znajduje się na blogu.