A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej  ogólnie dostępnych. Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

  •     Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
  •     4 gałązki szczypiorku
  •     2 łyżeczki oleju sezamowego
  •     1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  •     450 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty
  •     1 łyżka oleju
  •     1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  •     1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka