Od dawna chodził za mną sernik. Postanowiłam go zrobić w wersji z suszoną żurawiną.

Jak dla mnie takie ciasto spokojnie może być drugim śniadaniem, z owocami i sosem serowym jest po prostu świetne. Moje uwagi co do sposobu wykonania ciasta – postępujcie według przepisu, sądzę, że moja wypracowana latami metoda świetnie się sprawdza ( nie jest to wielki przejaw skromności – ale liczy się tu skuteczność).

No tyle o przepisie, teraz właściwe proporcje . Nie , jednak mam jeszcze jedną uwagę – sernik ma maślany smak dzięki użytej osełce – użyjcie śmietankowego masła bardzo wzbogaca całość. Wystarczy tylko kostka.

Składniki:
ciasto:

2 szklanki mąki
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
aromat waniliowy wg uznania ( u mnie cukier )