Zupa krem z dyni z marchwią i imbirem świetnie nas rozgrzeje jesienią, zwłaszcza w chłodne dni. Dodatkowo zawiera mało kalorii, jest lekko strawna, w sam raz na kolację lub jako danie dla dzieci. To świetna propozycja posiłku dla bezglutenowców (zupa nie jest zagęszczana mąką).

Rozgrzewająca zupa krem z dyni – składniki:

500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu),

pół średniego selera,

2-3 marchewki,

1 kawałek imbiru wielkości kciuka,

1 łyżeczka curry,

1 łyżeczka cynamonu,

sok z 1/2 cytryny,

pół łyżeczki ostrej papryki,

1/2 pęczka natki pietruszki,

1 łyżka oliwy,

sól, pieprz do smaku.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6-8 osób.

Tagi: dynia, zupa, obiad, przepis.