Coraz bliżej Święta Bożego Narodzenia, więc coraz więcej radości przed nami. Co roku staramy się przygotować komuś z naszej rodziny i przyjaciołom jakiś własnoręcznie wykonany smakołyk. Albo przynajmniej zestaw do samodzielnego wykonania takiegoż. W zeszłym roku np. obdarowywaliśmy przyjaciół gotową mieszanką do wypieku ciastek owsianych i czekoladowych – do zawartości ozdobnego słoika wystarczyło dodać masło i jajka, uformować ciastka i upiec.

Dlaczego to robimy? Dlatego, że zauważyliśmy, że nam samym największą radość sprawiają samodzielnie zrobione prezenty. Nie jakieś tam cuda-wianki wymagające kilku tygodni pracy, ale proste prezenty, które można wykorzystać (zjeść) na co dzień.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
250 g kruchych pierniczków (spekuloos),
30 g masła,
75 g mleka w proszku pełnotłustego,
200 ml mleka.

Tagi: krem, piernik, prezenty, masło pierniczkowe.