Pączki z dziurką, oponki, amerykańskie donaty, donuts – jak zwał, tak zwał. Chodzi o okrągłe usmażone w głębokim tłuszczu ciastko, które można swobodnie utytłać w czekoladzie ciemniej, mlecznej, białej, lukrze czy cukrze pudrze. Przyznamy się bez bicia – bardzo lubimy takie klasyczne amerykańskie „pączki z dziurką”. Powstają z ciasta z dodatkiem sody (a nie drożdżowego!).

Najlepsze naszym zdaniem są oblane w całości polewą czekoladową i obficie obsypane pokruszonymi pekanami. Staramy się jednak w życiu znaleźć jakąś równowagę i cóż… zrezygnowaliśmy z głębokiego tłuszczu, mówiąc sobie, że to lepsze… dla dzieci. Tak oto w naszym domu w karnawale już kilka razy gościły pieczone pączki z dziurką. Mamy do nich specjalną formę i z prawdziwą przyjemnością jej używamy.

Jeśli ktoś jeszcze nie zauważył podobieństwa donuts do muffinów, to powiemy Wam w tajemnicy, że to dokładnie to samo ciasto – tylko w innej formie. Z podanych składników otrzymamy 12 pączków w polewie czekoladowej.
Spróbujcie jeszcze przed Tłustym Czwartkiem!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: donaty, pączki, przepis, słodycze, czekolada, polewa.