Pasztet z soczewicy czerwonej to moja kolejna soczewicowa potrawa. Soczewicę poznałam całkiem niedawno i stwierdzam, że to wspaniałe strączkowe warzywo.

Pasztet jest bardzo smaczny i przypomina nieco pasztet mięsny. Jest delikatny, ale nie mdły, dodane do niego przyprawy i warzywa świetnie się ze sobą komponują. No i ta piękna lekko pomarańczowa barwa, kanapka z takim pasztetem jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale również apetyczna. Pasztet można bardzo łatwo pokroić, choć ja wolę go na kanapkach rozsmarować. Pycha.

Pasztet z soczewicy czerwonej

250 g czerwonej soczewicy
100 g masła
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 średnie marchewki, starte na tarce
1 pasternak(można zastąpić korzeniem pietruszki), starty na tarce
1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę

Dalsza część składników znajduje się na blogu.