Pierwszą pastę z bobu, którą jadłam zrobił Michał (o którego super pracy możecie poczytać tutaj). Była cudna i taka… mało bobowa. Bób lubię, ale są tacy, którzy go nie znoszą. I skoro właśnie oni pokochali ten bobowy hummus, to chyba dobrze o nim świadczy, nie? Jest taki ślicznie zielony, aromatyczny i absolutnie sycący, że nie sposób się mu oprzeć. Dodajmy jeszcze, że bób jest bardzo dobrym źródłem białka i witamin.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-10

Składniki:
400 g bobu,
4 łyżki tahini,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki pestek słonecznika,
sól.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: pasta z bobu, hummus, przepis.