RPA to kraj, gdzie prawie połowa ludności żyje poniżej światowego progu ubóstwa – za około jednego dolara na dzień. Serię wpisów kulinarnych zacznę więc od podstaw – od tego, co w RPA jedzą praktycznie wszyscy, afrykańskiego dania które na dobre weszło również na “salony” – czyli do wielu restauracji, zwłaszcza tych, które chwalą się tym, że serwują kuchnię prawdziwie afrykańską.

To tradycyjne afrykańskie danie to pap i chakalaka, pomimo nieco egzotycznej nazwy niezwykle proste w przyrządzeniu, również w Polsce.

Pap to zmielona kukurydza, uprawiana w Afryce ze względu na swoje niezbyt wysokie wymagania oraz wartości odżywcze. Dostępna w wielu formach, bardziej lub mniej oczyszczonej lub zmielonej. W zależności od tego jak pap jest przyrządzony, może być spożywany na śniadanie, obiad czy kolację. Do obiadu przygotowywany na sypko – najbliższym odpowiednikiem papu w Polsce jest manna. Chakalaka natomiast to sos na bazie pomidorów i cebuli.

Tagi: RPA, kuchnia afrykańska, pap, chakalaka.