Olej arganowy to nie tylko podstawowy składnik wielu kosmetyków o regeneracyjnych i odżywczych właściwościach, olej arganowy (tłoczony na zimno) to również fantastyczny zdrowy produkt przeznaczony do jedzenia, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz witaminy.

Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Doskonale chroni przed wolnymi rodnikami a to za sprawą zawartych w nim polifenoli i fitosteroli – silnych antyoksydantów. Olej ten zarówno przyjmowany w postaci posiłków jak też zewnętrznie w formie kosmetyków świetnie nawilża, wygładza, ujędrnia i uelastycznia naszą skórę, ale pamiętajmy, że najlepsze efekty daje spożywany na zimno i koniecznie nierafinowany i tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje komplet składników odżywczych.

Dziś polecam sałatkę z awokado i parmezanem na rukoli z olejem arganowym.

Składniki sałatki:

1 awokado,

2 garście rukoli,

3-4 liście sałaty karbowanej, czerwonej,

30 g parmezanu,

2 łyżki oleju arganowego.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: sałatka, olej arganowy, rukola.