Nasiona sezamu pochodzą z jednorocznej rośliny oleistej uprawianej w Indiach, Chinach oraz w Gwatemali, Meksyku, Sudanie, Egipcie. Jednakże Indie i Chiny są największymi producentami i dystrybutorami sezamu do innych krajów.

Głównym produktem otrzymywanym z sezamu jest olej sezamowy, tłoczony na zimno. Zawiera 46% tłuszczów jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych i 13% nasyconych. Olej sezamowy jest podatny na temperatury wyższe niż 70 St. C, pod wpływem których ulega rozkładowi, stąd głównie stosowany jest na zimno np. do sałatek, wtedy zachowuje komplet swoich właściwości.

kulinarny-blog.pl

WŁAŚCIWOŚCI SEZAMU

Sezam uchodzi za bogate zródło kwasów omega-3 . Podobnie jak orzechy i inne ziarna ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a to za sprawą sesamolu i sesamoliny – przeciwutleniaczy które to właśnie wpływają na obniżanie ciśnienia krwi, hamują również procesy starzenia organizmu.

Tagi: sezam, ziarna sezamu, olej sezamowy.