Naleśniki z serem mascarpone są bez dwóch zdań pyszne. Nadzienie z sera, choć przyznam kaloryczne, jest bardzo lekkie w konsystencji, delikatne w smaku, słodkie – ale słodkość ta jest zrównoważona kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który z serem łączy się znakomicie. Przez dodanie rumu naleśniki stają się niemal wykwintne. Ser mascarpone w połączeniu z jajecznym koglem moglem to jedna z najlepszych kompozycji smakowych i jednocześnie jedno z najlepszych naleśnikowych farszów. Polecam.

Naleśniki z serem mascarpone (przepis na 6 naleśników)

200 g sera mascarpone,
3 żółtka,
3 łyżki drobnego cukru,
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżeczki rumu (opcjonalnie).

Dalszy ciąg składników znajduje się na blogu.

Tagi: nalesniki, ser mascarpone, wanilia, przepis, dżem.