Rogale krucho drożdżowe to niemalże rodzinna tradycja, robię je od czasu do czasu ( jak widzieliście ostatnio królowały drożdżówki z sezonowymi owocami ) i właśnie po długiej przerwie postanowiłam odkurzyć ten oto przepis. Ciasto na rogaliki przygotowuje się dość szybko, wymaga jednakże chłodzenia i ta oto udręka jest chyba najbardziej bolesna – dla łasuchów, rzecz jasna. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, lub upieczone w skorupce z białka i cukru kryształu. To ciasto idealnie nadaje się do nadziewania, jest sztywniejsze przed pieczeniem, a kruche po dodając kontrastu czekoladzie, kremowi czy konfiturze. U nas z mleczną czekoladą. Chrupiemy!

Składniki (24 sztuki):

350 g mąki pszennej tortowej,
30 g drożdży,
1/4 szklanki mleka.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: rogaliki, ciasto, cukier puder, czekolada.