Atrakcyjna forma podania, niebanalne w smaku, ale proste i szybkie do przygotowania – takie są proponowane dziś przeze mnie makaronowe muszle z farszem mięsnym. Przepis z pozoru wydaje się skomplikowany,a le myślę, że świetnie sobie z nim poradzicie :)

Jeśli uda wam się zakupić makaron z mąki z pełnego przemiału to użyjcie właśnie takiego – pełnoziarnista mąka to źródło minerałów i błonnika.

Kupując mięso, unikajcie gotowego, pakowanego mięsa mielonego. Lepszym wyborem będzie kawałek np. łopatki wieprzowej i poproszenie Pani ekspedientki o jego zmielenie.

Muszle makaronowe z farszem mięsnym – składniki:

200 g conchiglioni,

500 g mielonego mięsa (np. łopatka wieprzowa),

2-3 ząbki czosnku, w zależności od wielkości,

2 łyżeczki musztardy (np. dijon lub chrzanowej),

2 łyżeczki przyprawy do mięsa.

Sos

1 średnia cebula,

250 ml śmietany kremówki 30%,

3 łyżeczki musztardy chrzanowej,

sól morska, pieprz świeżo zmielony do smaku,

Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla 4 osób.

Tagi: obiad, przepis, makaron, muszle makaronowe, farsz mięsny.