Chałwa, biała czekolada, śmietanka. Agata Wojda opanowała ten deser do perfekcji. Na własne oczy widziałam kobiety na „wiecznej diecie”, które nie potrafiły mu się oprzeć i nakładały go łyżeczką z miną „ojej, tylko troszeczkę”. Jeśli zrobicie wszystko zgodnie ze wskazówkami, wyjdzie Wam niesamowicie puszysty i słodki mus chałwowy.

Świetnie smakuje z granatem, truskawkami i malinami. Dobrze sprawdza się jako dodatek do pieczonych jabłek. Najlepiej jednak smakuje jedzony łyżeczką z miski w środku nocy. Na takie przyjemności pozwalamy sobie tylko po wizycie gości i czujemy, że to taki przywilej gospodarza. Kiedy zamkną się drzwi naszego domu, a ostatni talerzyk wyląduje na suszarce, siadamy sobie na kanapie w piżamach, włączamy „Saturday Night Live” i opychamy się resztkami musu. Z podanych składników wychodzi go naprawdę sporo. Obrazowo: z podanych składników wyjdzie 8 porcji deseru dla łasuchów, czyli 16 standardowych porcji.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut

Składniki:
600 ml śmietany kremówki,
250g białej czekolady,
100 g chałwy waniliowej,
1 granat lub 200 g truskawek.

Tagi: deser, mus chałwowy z granatem, truskawki, przepis.