Muffiny najczęściej piekę kiedy mam niespodziewanych gości. Są bardzo wdzięczne, szybkie do zrobienia, nie wymagające wyciągania sprzętu i bardzo proste w przygotowaniu. Tak, było i tym razem, muffiny bananowe z malinami przygotowywałam w chwili, gdy goście byli już u mnie. Owocowe, z rozgniecionymi bananami i malinami w środku, posypane odrobiną cukru i migdałowymi płatkami. Bardzo wilgotne, dość długo świeże i bardzo smaczne.

Muffiny bananowe z malinami – składniki:

150 g masła,
2 bardzo dojrzałe banany,
150 ml mleka,
150 g drobnego cukru,
3 duże jajka,
300 g mąki samorosnącej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli),
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
150 g malin,
3-4 łyżki cukru Demerara,
2 łyżki płatków migdałowych.

Tagi: muffiny bananowe z malinami, przepis, słodkości.