Próbowaliście kiedyś całkowicie odstawić słodycze? Na pewno są ludzie, którzy w ogóle nie lubią słodkości i takim osobom na pewno nie sprawiłoby to problemu. Ja jednak należę do osób z zupełnie przeciwnej grupy. Ochota na słodkie nachodzi mnie bardzo często, co jest dość problematyczne, bo w moim domu (poza gorzką czekoladą) słodyczy nie ma. Jak żyć?

Ano, zawsze można wyskoczyć do sklepu, kupić jakiegoś batonika i z rozkoszą zakleić się syropem glukozowo-fruktozowym i innymi świństwami. Można też przygotować sobie coś na szybko samodzielnie… I teraz jesienią śmiało mogę to napisać – są rzeczy, których przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co wyszykowanie się i wyjście do sklepu.

Dziś propozycje prostych, mało wymagających pod względem ilości składników i nakładu pracy deserów.

Jabłka pod skorupką

To alternatywa dla crumble, czyli owoców pod kruszonką. Crumble też można szybko przygotować, ale jakkolwiek absurdalnie by to nie zabrzmiało – ostatnio przygotowując ten deser akurat nie miałam w kuchni miejsca na szykowanie kruszonki. Postanowiłam więc wypróbować patent z szarlotki sypanej. Być może znacie to fenomenalne ciasto bez żadnego wyrabiania – mąka, kasza manna i cukier w takich samych proporcjach (ja akurat cukru dodaję mniej niż reszty). Do tego jabłka i masło i ciasto gotowe. Ale to jednak trochę trwa, dlatego znalazłam szybszą opcję.

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cynamonem, w szklance mieszamy po ok. 2 łyżki mąki, kaszy manny i cukru. Mieszanką ze szklanki delikatnie posypujemy jabłka, na to układamy cienkie plasterki dobrze zmrożonego masła (cała powierzchnia musi być dokładnie przykryta). To zajmuje nam 10 – 15 minut.

Krem czekoladowy z awokado

To niesamowite, jak z trzech takich prostych składników można wyczarować coś smacznego i w dodatku zdrowego. Awokado + miód + kakao i mamy zdrowszą wersję Nutelli. Spróbujcie!

lifemanagerka.wordpress.com

Tagi: słodycze, szybkie przepisy.