Setki lat przed nasza era na terenach Indii masło było uważane za produkt wyjątkowy, stosowany przy obrzędach religijnych do czczenia bogów. Wrzucone do ognia podsycało płomień, który miał pokrzepić nowe życie. Co więc sprawiło, że ten „boski” produkt stał się w powszechnej opinii wrogiem naszych czasów?

Jeśli stoisz przed dylematem: masło czy margaryna, zapraszam na kolejny artykuł napisany przez Teodora Świrzewskiego, trenera personalnego oraz praktyka zdrowego odżywiania.

Margaryna: tanio i dla każdego

10 tysięcy franków w złocie! Dziś jest to kwota nie budząca wielkich emocji jak jeszcze kilkaset lat temu, lecz w czasach Napoleona III była to suma całkiem pokaźna. Kwota ta była nagrodą ufundowaną przez cesarza Francji za wymyślenie tłuszczu uniwersalnego. Masło choć smaczne, było ciężkie w produkcji, zwłaszcza na dużą skale, co warunkowało także wysoka cenę. Koncepcja nowego tłuszczu była prosta:ma być tani w produkcji, z ogólnodostępnych surowców i długim terminem ważności. Wszystkie te cechy miały spopularyzować produkt wśród wojsk oraz ubogiej ludności. Chętnych do nagrody było wielu, jednakże z założenia proste wymagania okazały się na tyle trudne do wykonania, że sztuka ta udała się dopiero Hipolitowi Mege-Mouriesowi w roku 1869. W dalszych latach batalia na rynku margarynowym toczona była między Janem Jurgensem, a jego konkurentem – Simone Van den Berghiem. Na początku XX wieku kryzys na rynku surowców wymusił na obu tych Panach nawiązanie współpracy, co zaowocowało nie tylko wzmożona produkcja oraz ulepszaniem składu margaryny, ale tez marketingową popularyzacje tego produktu. Popularyzacje która trwa do dziś.

Margaryna! Samo zdrowie! Tylko czy na pewno?

Margarynę produkuje się ze zdrowych i niezbędnych dla organizmu olejów roślinnych. Pozyskuje się ja w procesie utwardzania ( uwodornienie lub tez estryfikacja) i jak sama nazwa wskazuje procesowi temu zawdzięczamy stalą konsystencje produktu. Co za tym idzie margaryna jest produktem otrzymywanym sztucznie, ale czy to już przekreśla jej prozdrowotne właściwości?

Tagi: margaryna, masło, odżywianie, zdrowie, oleje roślinne.