Desery na bazie lodów mają to do siebie, że tak naprawdę najprostsze dodatki zawsze smakują z nimi najlepiej. W moim domu kochamy i lody i banany stąd dzisiejsza propozycja.

Dorzuciłam trochę sezamu, którego wartość odżywcza przewyższa wielokrotnie inne ziarna i dodatkowo osobiście bardzo go lubię. A na dokładkę deser urozmaiciłam dodając do smażenia bananów olej kokosowy, który po pierwsze ma fantastyczny aromat aż chce się go jeść łyżkami, a po drugie, co bardzo ważne, olej kokosowy bogaty jest w takie kwasy tłuszczowe jak kwas palmitynowy, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Olej kokosowy często nazywany jest naturalnym antybiotykiem dzięki zawartości właśnie kwasu laurynowego . Dzięki niemu olej kokosowy wykazuje właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze – potrafi zwalczyć wirusa opryszczki, bakterię helicobacter pylori (odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i nowotwory układu pokarmowego) oraz inne szkodliwe wirusy i bakterie. Olej kokosowy bogaty jest także w witaminy: kwas foliowy oraz z grupy B (B1, B2, B3, B6, C, E a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Składniki:

2 banany,

4 gałki lodów waniliowych,

1 łyżka oleju kokosowego,

2 łyżki sezamu,

1-2 łyżki miodu,

100-150 ml soku z pomarańczy,

Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 2 osób.

Tagi: deser, lody, banan, sezam.