Po zachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką „Kuchnia bez pszenicy”. Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Ta zapiekanka jest trochę nietypowa, bo zawiera tylko kurczaka z warzywami.

Nie ma tu makaronu, ziemniaków czy ryżu, jest za to pierzynka z kalafiora:) Nie jest to dokładny przepis z książki, zrobiłam kilka zmian m.in. zamiast marchewki dałam paprykę, nie dałam grzybów, masło zmieniłam na olej kokosowy, dałam inny ser. Ale główna idea przepisu pozostała:)

Składniki na 2 porcje:
* 1/2 dużego kalafiora,
* 1/2 dużego brokuła,
* 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki,
* ok. 200 g, czyli pojedyncza pierś z kurczaka,
* 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła).

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: zapiekanka, kalafior, kurczak, obiad.