Tradycyjny pleśniak sporządzany zwykle na niedzielę przez moją mamę zainspirował mnie do przygotowania go w wersji z dynią. Rodzaje pleśniaków są przeróżne, w zasadzie tyle ich rodzajów ile owoców lub warzyw użytych do ich przygotowania.

Osobiście uwielbiam pleśniak ze śliwkami, ale dziś pokochałam także pleśniak z dynią. Wyszedł pyszny!! Ogólnie bardzo polecam i dynię i poniższy przepis. W przepisie użyłam łącznie czterech łyżek cukru trzcinowego, co znacznie zmniejsza kaloryczność deseru. A dodatkowo dodam, że dynia należy do bardzo nisko kalorycznych warzyw, bo jej100 g to zaledwie 30 kcal. Zadziwiająco nisko nieprawdaż??

Kruche ciasto z dynią (pleśniak) – składniki:

Farsz:

0,5 kg dyni obranej bez skóry i miąższu,

sok z 1 cytryny,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżki cukru trzcinowego,

Kruche ciasto
:

2 szklanki mąki pszennej,

100 g masła,

3 żółtka,

2 łyżki cukru trzcinowego.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 20 cm.

Tagi: kruche ciasto, pleśniak, przepis, słodyczne.