Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne imprezy, przyjęcia, święta lub Sylwestra? Przemyślałam to i doszłam do wniosku, że nie niezaprzeczalnie jest to karpatka! Zdziwicie się zapewne jeśli powiem, iż przepis mam z Zakopanego, ale to właśnie w Tatrach jadłam najlepszą karpatkę. Sekretem pysznego ciasta jest parzona mąka, musicie uchwycić moment gdy masa odchodzi swobodnie od ścianek. Dużą rolę odgrywa tutaj szczypta soli – więc o niej nie zapomnijcie – wpływa na smak, strukturę i parowanie wody. Oto niesamowicie prosty i tani przepis na powszechnie lubianą karpatkę.

Składniki:

Ciasto parzone:

1/3 ( 85 g) kostki margaryny lub masła,
1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej,
1 szklanka wody,
4 duże jaja,
szczypta soli.

Tagi: karpatka, krem, przepis, ciasto, szybkie ciasto..