Kolejne curry z kurczakiem. Tak, to zdecydowanie moje ulubione jedzenie ostatnimi czasy. Wypróbowuję coraz to nowe przepisy i jak na razie kuchnia indyjska wiedzie zdecydowany prym w mojej kuchni. Curry jest dość ostre. Papryczki, które dodałam, choć tylko dwie, miały bardzo dużą „siłę rażenia” To były zdecydowanie jedne z tych najostrzejszych. Z jakąś łagodniejszą odmianą curry nie powinno być takie ostre, choć mnie absolutnie to nie przeszkadzało. Jak zwykle pyszne – zachęcam do wypróbowania.


Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

  • 15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
  • 10 dużych ząbków czosnku, obranych
  • 4 małe strąki czarnego kardamonu (dałam zielone)
  • 4 goździki
  • 5 cm kory cynamonu
  • 5 łyże4k oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana