Myślałam, że w temacie curry nic już mnie nie zaskoczy. A jednak. Creamy chicken korma jest pierwszym, wykorzystanym przepisem, z książki „The Hairy Bikers’ Great Curries”. Jeśli pozostałe przepisy są równie dobre, to przede mną jeszcze wiele smakowych wrażeń. Danie jest fantastyczne! Kawałki pieprznego kurczaka w łagodnym, aromatycznym sosie z migdałami. Dobór przypraw i ich proporcje są doskonałe. Chicken korma to jedno z najpopularniejszych curries, idealne dla osób, które nigdy jeszcze z kuchnią indyjską nie miały do czynienia. U mnie z miejsca wskoczyło na najwyższą pozycję i jest tam razem z filetami z kurczaka w mleczku kokosowym. Polecam bardzo!

Creamy chicken korma

4 łyżki ghee lub 3 łyżki masła i 1 łyżka oleju słonecznikowego
2 średnie cebule, posiekane
20 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli w proszku
1 liść laurowy

(dalsza część przepisu na blogu)