Dynia, bo o niej mowa, to jedno z tych warzyw, które nawet zajadane kilogramami nie zaszkodzi naszej figurze.

100 g dyni to mniej niż 30 kcal, a dodatkowo warzywo to bogate jest w szereg witamin i minerałów. Najważniejszy z nich to beta-karoten, który skutecznie chroni naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Kupując dynię wybierajmy odmiany o najbardziej pomarańczowym kolorze – to właśnie one zawierają najwięcej beta-karotenu. Warto wiedzieć, że to właśnie z niego nasz organizm produkuje witaminę A (retinol), która wspomaga nasz wzrok, przyspiesza regenerację skóry co skutecznie łagodzi również objawy trądziku.

Atutem dyni są również jej pestki, które bogate są w magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawierają związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe), czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym oraz w profilaktyce chorób prostaty.

Tagi: dynia, jesień, zdrowie, beta karoten.