Proste i smaczne ciasto ucierane espresso polane lekko kawowym lukrem i udekorowane ziarnami kawy w czekoladzie. Jest jak typowa babka, intensywnie maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką kawy espresso :)

Ciasto ucierane espresso:

175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania,
175 g drobnego cukru.
3 jajka,
175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka likieru kawowego,
1 łyżka bardzo mocnej espresso (lub 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody).

lukier:

175 g cukru pudru, przesianego,
2 łyżki espresso lub (2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach wody),
ok 20 ziaren kawy w czekoladzie, posiekanych, do ozdoby.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: ciasto, kawa, przepis, wypieki, espresso.