Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam przepis na ciasto z orzechami laskowymi i figami. Widocznie trafiło na ten odpowiedni moment;)

Zaraz wydrukowałam i poszłam do kuchni piec. Zmieniłam co prawda w nim prawie wszystko (zamiast fig dałam brzoskwinie i jagody, mąkę dałam owsianą, zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam na trzcinowy, proszek do pieczenia zastąpiłam sodą w minimalnej ilości (i tak ładnie urosło), a orzechy laskowe zamieniłam na włoskie (bo mam jeszcze zapas starych, a za chwilę będą nowe), ale ciasto zachowało swoją zasadniczą cechę: jest pysznie wilgotne i smakuje orzechowo-owocowo:) Jeśli użyjemy certyfikowanej mąki owsianej, to ciasto mamy bezglutenowe:)

Składniki na foremkę o śr. 18 cm:

90 g masła,
80 g cukru trzcinowego nierafinowanego (dla mnie było trochę za słodkie, dla męża w sam raz),
60 g mąki owsianej,
1/2 łyżeczki sody,
2 jajka.

Dalsza część składników znajduje się na blogu.