Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zrobieniem własnego chrupkiego pieczywa? Nie chodzi nam o zostawienie chleba na tydzień i czekanie, aż sczerstwieje i stanie się nieznośnie chrupki. W tym akurat mamy spore doświadczenie – i nie wymaga to specjalnych przepisów. Zrobiliśmy jednak ostatnio pieczywo typu „jestem za gruba, muszę się odchudzać, więc jem tylko coś co nie przypomina normalnego chleba”. Jest to wypiek banalny w przygotowaniu. Trzeba go tylko naprawdę cienko rozwałkować, bo inaczej będzie przypominał zakalec lub inny piekarniczy niewypał. Wałki w dłoń i do dzieła!

Przepis pochodzi z książki Signe Johanssen „Scandilicious – Baking”. W końcu ojczyzną chrupiących podpłomyków jak te jest właśnie Skandynawia…

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
150 g mąki orkiszowej,
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
100 g mąki żytniej,
50 g otrąb owsianych,
3 łyżki oleju,
2 łyżeczki soli morskiej,
200-250 ml mleka.

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: pieczywo, chrupkie pieczywo, ziarna, przepis.