Uwielbiamy chrupać orzechy. A zwłaszcza orzechy w karmelu. Wyobraźcie sobie, że oprócz fistaszków w mieszance są jeszcze migdały, pekany i nerkowce. I jeszcze słonawe paluszkowe precelki, którym karmel dodaje wyrazu. I duże ciemne rodzynki…

Tym razem kupiliśmy ulubione bakalie na wagę – w takich proporcjach jak chcieliśmy – i stworzyliśmy własną mieszankę. Doskonale chrupiącą – a przez to sprawdzającą się doskonale w roli imprezowej przekąski. To chrupanie jest absorbujące, więc od razu podzielcie chrupaki na mniejsze porcje. W przeciwnym razie przestaniecie jeść dopiero kiedy zobaczycie dno miseczki. Zdarzyło nam się to nieraz – stąd ostrzeżenie.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
* 100 g migdałów ze skórką
* 100 g nerkowców
* 200 g niesolonych fistaszków
* 130 g precelków
* 30 g rodzynek
* 2 łyżki oleju
* 30 g cukru dark muscovado

Dalszy ciąg przepisu znajduje się na blogu.

Tagi: bakalie, impreza, chrupanie, przekąska.