Oolong to pochodząca z chińskiej prowincji Fujian półfermentowana herbata, którą ciężko zaklasyfikować do konkretnego rodzaju herbat. Najbliżej jej do herbaty zielonej, jednak ma w sobie także cechy charakterystyczne dla herbat czerwonych. Ta rozbieżność spowodowała wyodrębnienie w Chinach osobnej kategorii – herbat typu „Oolong”. W Chinach herbata ta jest niezwykle popularna, zaraz obok herbaty jaśminowej, występuje w menu niemal każdej szanującej się restauracji. Dla dobrych odmian Oolonga charakterystyczny jest delikatny, drzewny a zarazem słodkawy posmak.

Proces tworzenia herbaty Oolong

Liście z których powstaje Oolong zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji odbywa się tylko w 20% (herbata półfermentowana) – krótszy niż w przypadku herbat czarnych. Liście nie są poddawane zwijaniu co sprawia że nie są też łamane, stąd piękny efekt dużych liści pływających w filiżance oraz posmak łodygi. Pierwszym etapem procesu obróbki jest więdnięcie liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane, co ma za zadanie doprowadzenie do otarcia brzegów blaszek liściowych, dzięki czemu ułatwiony zostaje przebieg procesu fermentacji czyli reakcji tlenu ze związkami zawartymi w liściu herbaty. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści.