Channa masala to indyjskie curry z ciecierzycą w roli głównej. Oczywiście podobnie jak inne curry, których na moim blogu coraz więcej, to jest również niezwykle aromatyczne. Gęsty, pomidorowy sos, z mnóstwem współgrających ze sobą przypraw tworzy bardzo smaczną oprawę dla ciecierzycy. Polecam.

Składniki:

2 łyżki oleju
2 średnie cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty na drobnej tarce,
1 zielona papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami),
1 łyżeczka ziaren kuminu,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
2 łyżeczki papryki,
1 łyżeczka kurkumy,
1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala.

Dalszy ciąg składników znajduje się na blogu.

Tagi: channa masala, curry, ciecierzyca, indyjskie curry, przepis.