Bazylia to takie piękne zioło. Kojarzy nam się z kuchnią włoską, więc jeśli tylko nam nie zwiędnie pakujemy ją do makaronów, pizzy i pomidorów. Zwykle na wytrawnie. Dzisiaj do klasycznego trio caprese – pomidorów, mozzarelli i bazylii – dodaliśmy nektarynkę.

Nektarynka to niedoceniana kuzynka moreli, którą chętnie dodajemy do deserów, ale rzadko pasuje nam do mięs czy tart. Czas to zmienić! Nektarynka doskonale wydobywa słodycz pomidorów i świeżość sera i bazylii. Teraz nie wyobrażamy sobie letniej caprese bez nektarynek. Jest radośnie i beztrosko, czyli tak jak powinno być w gorące dni.
Podane składniki wystarczą na 2-4 porcje.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
1 1/2 nektarynki,
200 g pomidorków koktajlowych (w różnych kolorach),
1 pomidor malinowy,
3 łyżki posiekanych liści bazylii,
1 kula mozzarelli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka miodu.

Dalszy ciąg składników znajduje się na blogu.

Tagi: caprese z nektarynkami, sałatka, obiad, nektarynki, mozzarella, kuchnia włoska.