Botwina, botwinka to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. W Polsce spożywana na wiosnę kiedy wschodzą pierwsze uprawy buraków. Najczęściej spożywana w formie soku, chłodnika, zupy-botwinki, dodatku do sałatek. Liście botwiny fantastycznie sprawdzą się jako element dekoracyjny wiosennych sałatek i zup.

Botwina wartość odżywcza

To warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 g botwiny surowej zawiera około 20 kcal, natomiast ugotowanej niewiele więcej bo 27 kcal. Botwinka to dobre źródło minerałów takich jak magnez, sód, mangan, żelazo, fluor, zawierają także kwas foliowy i witaminę C . Witaminy te nie są jednak odporne na wysoką temperaturę stąd najlepiej spożywać botwinę na surowo np. w formie soku, sałatki czy chłodnika.

Tagi: botwina, burak, zdrowie.