W końcu udało mi się zakupić dwie identycznie formy do ciast w dobrej cenie, polowałam na takowe od dawna właśnie po to aby upiec dla Was ten sławny cukierniczy blat. Takie ciasto, rzekomo, było ulubionym deserem angielskiej królowej Wiktorii, stąd nazwa. Najbardziej popularną wersją jego podania jest przełożenie go bitą śmietaną z owocami i obsypanie go cukrem pudrem. Jako, że mi nadarzyła się okazja upiekłam go i przygotowałam przepyszny tort.

Co jest najważniejsze, takie ciasto idealnie sprawdzi się do mas cukrowych – dodatek tłuszczu świetnie wpływa na strukturę ciasta, daje mu efekt rozpływającego się w ustach. Spróbujcie go, a na pewno stanie się Waszym ulubionym.

Składniki ( na 2 tortownice – 4 blaty):

225 g mąki tortowej
225 g masła / lub margaryny
225 g cukru

Dalsza część składników znajduje się na blogu.