Źródła energii, zwłaszcza te konwencjonalne przyczyniają się w dużym stopniu do zanieczyszczenia środowiska naturalnego oraz jego znacznej degradacji. Dla tego, rozsądnym posunięciem wydaje się szukanie alternatywnych źródeł energii. Koszt pozyskiwania energii w sposób „alternatywny” powinien być tani i wysoce efektywny. Czy faktycznie tak jest? Czy omawiany na początku pelet jest tym ekologicznym wybawieniem społeczeństwa? Być może tak, ale czy w każdej sytuacji?

Co to jest pelet?

Zgodnie z klasyczną definicją peletu, jest to materiał opałowy produkowany ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem, bez użycia chemicznych substancji klejących, odpadów drzewnych takich jak wióry trociny itp. Powstają dzięki temu wydajne energetycznie granulki, zwane peletem. Dzięki nowoczesnej technologii produkcji ekologicznego paliwa, zawartość wilgoci, popiołów oraz szkodliwych substancji dla środowiska jest znikoma, a pelet charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną.

Zastosowanie peletu

Pelet jest uniwersalnym paliwem, przez co można nim ogrzewać dosłownie różne budynki użytkowe, mieszkalne czy nawet zakłady przemysłowe. Ekologiczne paliwo, jakim jest pelet z powodzeniem znajduje zastosowanie, jeśli chodzi o ogrzewanie w takich lokalach jak biura, obiekty sportowe, korty tenisowe, piekarnie, restauracje, pizzerie, hotele, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców muzea, pałace. Ciepło czerpane z alternatywnego źródła energii jakim jest pelet, sprawdza się zatem wszędzie tam, gdzie użytkownik oczekuje komfortu użytkowania kotłowni, wysokiej wydajności oraz ceni sobie aspekty środowiskowe.

Ciekawostką zapewne będzie fakt, że pelet jest z powodzeniem stosowany w grillach automatycznych, przede wszystkim w USA, gdzie przykłada się dużą wagę do jakości przyrządzanych dań i ochrony środowiska (mimo wszystko:)).